neděle 23. února 2014

Výživa

Takhle by to opravdu nešlo!



V mém okolí je mnoho lidí kteří nevědí jak se mají stravovat, kdy se mají stravovat a v neposlední řadě si vůbec neuvědomují, že strava je nesmírně důležitá pro výživu všech orgánů. Rozhodl jsem se tedy napsat malý článek o výživě jako celku.



Mluvíme- li o výživě tak máme na mysli zdroje energie, které tělo nutně využívá ať už k regeneraci nebo růstu tkání (svalů atp.). Mezi základní úkoly výživy patří přísun kvalitních zdrojů bílkovin, sacharidů, tuků ale také vitamínů a minerálních látek jsou to zdroje naší energie. Nevhodné složení stravy a nadbytky živin způsobují řadu onemocnění nebo nadváhu. Pokud však víme co jíme máme tzv. Racionální stravu tak naopak posilujeme ochranné účinky. 

Současný styl stravování v zemích třetího tisíciletí je nepřímo úměrný zvykům našich babiček. Lidé jedí potraviny, které mají vysoký obsah kalorií a přitom pomalu žádné živiny. Tato doba je taky charakteristická lidmi kteří se nedostanou vůbec k tělesné práci, pohybu maximálně pasivnímu. Jsme ovlivňování i okolím Stres, kouření a alkohol nám také moc nepřidají. Všechno je doprovázeno přejídáním a hlavně nadbytkem velmi snadno dostupných potravin které mají velmi bohatou energetickou hodnotu!.

Výživa v dnešní době je doprovázena a dávána často do vztahu s civilizačními onemocněním. Je již známo podle statistik, že minulý rok zemřelo na obezitu více lidí než na hlad. Čísla jsou natolik katastrofální, že se pohybují okolo 15 miliónu lidí. 

Faktory související se zdravotními riziky


- Nadměrný příjem energie nás vede k obezitě a často k cukrovce
- Vysoký příjem živočišných tuků způsobují mnohdy Infarkty a Cévní mozkové příhody
- Nadměrný příjem energie a vysoký příjem nasycených tuků jsou spojovány s rakovinou prsu, tlustého střeva, dělohy a vaječníku
- Vysoký příjem jednoduchých cukrů ma za následek výskyt zubního kazu převážně u dětí
- Vysoký příjem soli způsobuje vysoký krevní tlak a rakovinu žaludku

 Doufám, že tento článek vám pomohl se alespoň minimálně přiblížit faktům nesprávné výživy!

Žádné komentáře:

Okomentovat